BOERHAAVE IN GEBRUIK GENOMEN

Op dinsdag 12 augustus is het nieuwe passantenhotel voor daklozen Boerhaave van HVO-Querido in gebruik genomen. Bijna alle gasten zestig zijn meeverhuisd naar de Tweede Boerhaavestraat in Amsterdam Oost uit de vorige behuizing in Osdorp. passantenhotel

Het nieuwe pand - de voormalige openbare basis school der eerste klasse nr. 104 - is eigendom van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam.
De verbouwing heeft plaatsgevonden onder supervisie van archtitect Henk Spreeuwenberg.
Aan de buitenzijde is het karakter van het gebouw grotendeels hetzelfde gebleven, binnen is op drie verdiepingen een groot aantal verschillende hotelkamers gecreëerd. Zowel een- als meerpersoonskamers.

passantenhotel Waarom een hotel voor daklozen?
Er is in Amsterdam nog te weinig nachtopvang. Er zijn meer daklozen dan opvangplekken. Herhaaldelijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat het aantal mensen dat noodgedwongen de nacht op straat doorbrengt min of meer stabiel is. Dagelijks kunnen nog steeds zo'n honderd mensen geen slaapplaats vinden.

passantenhotel Keuze en privacy
De gemeente en de instellingen voor maatschappelijke opvang hebben besloten daar iets aan te doen. Een van de initiatieven om het tekort aan plaatsen voor daklozen te verminderen is de opening van het passantenhotel.

Niet alleen biedt het passantenhotel een uitbreiding van de capaciteit aan opvangplaatsen in Amsterdam, het komt tevens tegemoet aan een lang gekoesterde wens van daklozen: privacy en de mogelijkheid om te kunnen kiezen.

passantenhotel Meer onderdak dan opvang
Het passantenhotel is geen gewoon hotel. Het is een gesubsidieerde instelling voor opvang van daklozen. De nadruk ligt bij het passantenhotel meer op dienstverlening dan hulpverlening. Het passantenhotel spreekt dan ook liever van hotelgasten dan van cliŽnten. Indien noodzakelijk verwijzen medewerkers van HVO-Querido hotelgasten door naar hulp- of zorgverlening.

passantenhotel Voor wie is het hotel?
Het passantenhotel is bedoeld voor daklozen die zichzelf goed kunnen redden. Mensen die zich bovendien willen en kunnen conformeren aan de huisregels en over voldoende geld beschikken om de overnachting vooruit te betalen.


passantenhotel
Een verblijf in het passantenhotel is van tijdelijke aard. Hotelgasten kunnen telkens maximaal voor een week een kamer reserveren. Het is de bedoeling dat de gasten na een rustperiode zelf actief gaan zoeken naar een manier om zelfstandig te gaan wonen.
Het passantenhotel van HVO-Querido is de eerste voorziening van deze aard in Nederland. Uit vragen van daklozen blijkt dat de vraag naar deze vorm van opvang groot is.

Bereikbaarheid
Het passantenhotel ligt aan de rand van het Oosterpark in Amsterdam Oost. Passantenhotel Boerhaave is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Halte Camperstraat (tramlijn 3), halte Wijttenbachstraat (tramlijn 9) en metrolijnen 51, 53 en 54, halte Weesperplein.Passantenhotel Boerhaave
Tweede Boerhaavestraat 80
1091 AR Amsterdam

telefoon (020) 465 19 62
fax (020) 362 34 09
reserveren tussen 11:00 en 12:00 uur (020) 362 33 67